Geography GK Questions and Answers Part 1

Geography Quiz Part-1

1. Which mineral is the ore of aluminium?
ANS – Bauxite

2. Which harbour is protected by a rocky headland called Dolphin’s Nose?
ANS – Visakhapatnam

3. Volcano Guallatiri is located in which country?
ANS – Chile

4. Narmada and Tapti rivers enters into which Sea?
ANS – Arabian Sea

5. Which is World’s biggest salt water lake?
ANS – Caspian Sea

6. What is the name of Thermal Power plant situated in Tamilnadu’s Tuticorin?
ANS РMutiara Thermal Power Plant (MTPP), 1200 MW, Coal based

7. What is the main occupation of the people of polar region?
ANS – Livestock rearing

8. Indus, Sutlej, Brahmaputra Rivers are originated from which region?
ANS – Mansarovar Region

9. Which Planet is closest to the Sun?
ANS – Mercury

10. Name the the mountain range which stretches from Gujarat in the West to Delhi in the North?
ANS – Aravallis