Geography Quiz and GK

Best Geography Quiz and gk for School Students, Geography quiz questions and answers, College and University Students, SBI PO, RRB, SSC, Railway, IBPS, Clerical, UPSC Preparations. This Geography general knowledge will enhance your knowledge and help you winning important exams or competitions.

1. Falkland Islands are a self-governing Overseas Territory of which country ?
ANS – United Kingdom( Falkland Islands – located in South Atlantic Ocean )

Geography Quiz Part-2

1. What does the Tide at its maximum height is known as?

ANS – Spring Tide

2. Which is Indian Ocean’s Largest island?

ANS – Madagascar

3. What is World’s largest continent in terms of Area?

ANS – Asia

4. Paradeep, Kolkata, Visakhapatnam are port of east coast. True or False?

ANS – True

5. Which Indian State contributes 70% of India’s coffee and silk?

ANS – Karnataka

6. Climate of India is known as?

ANS – Subtropical Mansoon

7.  Reserved for commercial exploitation of forests are known as?

ANS – Reserved Forest

8. Does Delhi Get vertical rays of Sun during noon?

ANS – No. Place outside the tropics never gets vertical rays of the sun.

9. Where can the Moist tropical evergreen forests be found?

ANS – Shillong plateau

10. The Gulf Stream is a powerful current in the Atlantic Ocean. Where is its origin?

ANS- Starts in the Gulf of Mexico and flows into Atlantic at the tip of Florida.

Geography Quiz Part-1

1. Which mineral is the ore of aluminium?

ANS – Bauxite

2. Which harbour is protected by a rocky headland called Dolphin’s Nose?

ANS – Visakhapatnam

3. Volcano Guallatiri is located in which country?

ANS – Chile

4. Narmada and Tapti rivers enters into which Sea?

ANS – Arabian Sea

5. Which is World’s biggest salt water lake?

ANS – Caspian Sea

6. What is the name of Thermal Power plant situated in Tamilnadu’s Tuticorin?

ANS – Mutiara Thermal Power Plant (MTPP), 1200 MW, Coal based

7. What is the main occupation of the people of polar region?

ANS – Livestock rearing

8. Indus, Sutlej, Brahmaputra Rivers are originated from which region?

ANS – Mansarovar Region

9. Which Planet is closest to the Sun?

ANS – Mercury

10. Name the the mountain range which stretches from Gujarat in the West to Delhi in the North?

ANS – Aravallis

1 thought on “Geography Quiz and GK

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *