Geography Quiz India

In this segment of Geography Quiz India we bring a wide range of topics for you. It includes, High Tide and Low Tide, India’s Boundary, Cyclone, shortest year on planet and many more important quiz. You can also Practice at our Practice Zone, where a variety of quiz subjects covered. And Don’t forget to play the Rewarding quiz show everyday and win Exciting Gifts.

1. Which of the following would have to be crossed to reach Sri Lanka from Nagercoil ? A) Gulf of Mannar B) Sunda Strait C) Cook Strait D) Palk Strait.
ANS – Gulf of Mannar

2. With which of the following countries has India no boundary ?
A ) Myanmar B ) China C ) Mongolia D) Pakistan
ANS – Mongolia

3. What is the average time interval between successive high tide and low tide?
ANS – 24 Hours and 50 Minutes

4. Depth of the sea is measured in?
ANS – Fathom, The fathom is the unit that is used to measure depth of marine. It is defined as six feet (1.83 meters) or 1/1000 of a nautical mile.

5. Which Planet has the Shortest Year?
ANS – Mercury, 1 Year on Mercury is equal to 88 Days on Earth.

6. Among the following places, the average annual rainfall is highest at? A) Chennai B) Shillong C) Thiruvananthapuram D) Mumbai
ANS – Shillong (3385 mm Per Year)

7. The nature of the winter rainfall in north western India is  called?
ANS – Cyclonic. ( Because Rain is caused by cyclonic activity and it occurs along the fronts of the cyclone. It is formed when two masses of air of different temperature, humidity and density meets )

8. In which season is the frequency of tropical cyclones in the Bay of Bengal maximum?
ANS – Summer or After Summer. ( After summer season the frequency of tropical cyclones in the Bay of Bengal maximum because at that time their is high pressure area )

9. In which of the following states, retreating monsoon has more effect? A) Odisha B) West Bengal C) Tamilnadu D) Chhatishgarh
ANS – Tamilnadu

10. What is Ferrel’s Law?
ANS – Ferrel’s law – Ferrel’s law states that wind is deflected to the right in the Northern Hemisphere and to left in the Southern Hemisphere, derived from the effect of Coriolis effect to air masses.
The Coriolis force is an Inertial force that acts on objects that are in motion relative to a rotating reference frame. In a reference frame with clockwise rotation, the force acts to the left of the motion of the object. In one with anticlockwise rotation, the force acts to the right. Deflection of an object due to the Coriolis force is called the Coriolis effect.

1 thought on “Geography Quiz India

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *