Christmas Quiz Questions And Answers

Christmas quiz questions and answers : Marry Christmas is coming and everyone waiting for the special occasion. But do you know enough about Christmas? We are going to bring you a variety of Christmas quiz questions and answers in this section.

christmas quiz questions and answers
Marry Christmas Trivia quiz questions answers – By imageQ

Christmas is a festival celebrated across the world. This festive season increase your general knowledge on Christmas. Click here for other important days and dates in the months of December.

1. What was the name of John the Baptist’s Mother?
ANS : Elizabeth

2. What is the Town name where Jesus Born?
ANS : Bethlehem

3. Which country Christmas-Trees originates from?
ANS : Germany

4. Which angel visited Mary?
ANS : Gabriel

5. How many letters are there in the Angelic Alphabet?
ANS : 25, ( Angelic Alphabet is also called as Celestial alphabet which is an alphabet described by Heinrich Cornelius Agrippa, in the 16th century )

6. Where did Baby Jesus Sleep?
ANS : In a Manger

7. What was the Job of Joseph?
ANS : Carpenter

8. What Christmas beverage is popularly known as “Milk Punch”?
ANS : Eggnog (Eggnog is also known as egg milk punch. Eggnog is made with milk, sugar, cream, whipped egg whites, and egg yolks. )

9. Which beverage company has been using Santa Claus in its advertising since the year 1931?
ANS : Coca-Cola

10. The Famous song “Jingle Bells” was written by whom?
ANS : James Lord Pierpont (Jingle Bells was published in 1857 under the Tite “One Horse Open Sleigh“)

More Christmas Quiz Questions and Answers

christmas tree
Xmass Tree – By imageQ

In this section of Christmas Quiz, we would go deeper into the history and study some more facts about christmas.

As we all know Christmas is also known as xmass and being celebrated on 25th of December every year across the world. As we proceed further, we will analyse few questions and answers about christmas.

As the christmas approaching, the world is gearing up for grand celebrations. Shopping mall, Online websites, stores are offering special christmas discounts. Now let’s analyse few questions that are on everyone’s mind on merry christmas.

Insights into christmas quiz questions and answers:

Question 1 : What is the original meaning of “Noel”, and why it is used around christmas or xmass?
ANSWER : Noel is a french word, but it is also a variation of a latin word ‘natalis’ which means ‘Birth’ or refers to as Birth of christ. In french Noel means Christmas season. The word Noel first appeared in english as ‘nowel’ in later part of the 14th century, which means ‘feast of christmas’. Now many people refers to as christmas day or christmas or christmas season.

Question 2. Do you know about ‘Yule’ before bonded with christmas?
ANSWER : Pagan Midwinter festival. Yule also known as yuletide observed by Germanic people. It was praised by Germanic people groups and was associated with Norse folklore. With Odin being the Yule Father who drove the Wild Hunt over the sky. Yuletide is around two months in length and falls generally mid-November to early January.

Question 3. What Christian group prohibited or banned Christmas in Boston from 1659 to 1681?
ANSWER : The Puritans. The Puritans were English Protestants in the sixteenth and seventeenth hundreds of years, who tried to refine the Church of England of Roman Catholic works on, keeping up that the Church of England had not been completely improved and expected to turn out to be increasingly protestant.

Despite the fact that the restriction on Christmas was lifted in 1681, Christmas didn’t get well known in Boston until the mid-nineteenth century. Puritans smothered Christmas in England also

Question 4. When was the Christmas celebrated by the Christians who lived in the east.
ANSWER : 6th of January.
It’s very interesting as most Christians celebrate Christmas on 25th December, few people follow the julian calender and celebrate Christmas on 7th of January. The Apostolic chuch celebrates Christmas on 6th January.

Question 5. What is the Time build up to Christmas called?
ANSWER : Advent
Prior to Christmas, numerous Christians utilize the hour of Advent to get ready themselves and prepare to praise the delight of Christmas, when Christians celebrate of the birth of Jesus, who they believe is the Son of God.

Advent is generally a time of four Sundays and weeks before Christmas. In numerous Orthodox and Eastern Catholics Churches Advent goes on for 40 days, beginning on 15th of November.

xmass leaf ball icon
xmass – By imageQ

Question 6. Why Christmas is also called Xmass?
ANSWER : Xmass or X-mas is always understood that it’s about Christmas.
‘X’ is derived from the greek word ‘Chi’, which is the first letter of the Greek word Christos, and it bacame Christ in English. And the ‘Mas’ is brought from the English word Mass.

Question 7. What is 12th Night in reference Christmas?
ANSWER : After the Advent the Christmas celebration started and lasts for 12 Days. These Twelve days is full of feast and fun is ended on the night of 5th January, which is Called Twelfth Night.

On 6th January comes the ‘Epiphany’, when people visits the ‘Wise man’ who visited Jesus when he was a baby and Baptism of Jesus when he was adult.

Question 8. What is called “Candlemas” in reference to Christmas or Xmas?
ANSWERS : Candlemas refers to End of Christmas celebration. Many people think Christmas ends on 6th January after Epiphany. But in fact, Christmas lasts for 40 Days and ends on 2nd February.

Question 9. Who is Santa Clause and what’s the history behind?
ANSWERS : In the 4th Century in a place named Myra (in Today’s Turkey), there lived a person called St. Nicholas, who was a Bishop. He was very rich and kind person. St. Nicholas is famous for his nature of helping the needy and help them by giving secret gifts.

There were many kind people who were giving gifts to children and to people in need, But Father Christmas & St. Nicholas stories are quite famous for giving. And from this the Santa Clause idea came.

Santa clause importance on christmas
Modern age Santa Clause – PicsBy imageQ

Question 10. Who give the image of how modern day Santa Clause look like?
ANSWER : Thomas Nast. Thomas Nast drew an image of Santa Claus for the January 1, 1881 issue of Harper’s Weekly and the remainder of the media went for it. It turned into the visual model of the Santa Claus we as a whole know and love. He additionally drew a prior variant of Santa Claus in the January 3, 1863 issue of Harper’s Weekly however it doesn’t look like the cutting edge Santa as much as his 1881 drawing.

QUESTION 11. What’s The Jesse Tree?
ANSWER : Jesse tree, one of the very old tradition of Christmas in the medievel time. The name derived from Jesse, who was father of Jewish King David.

A branch is a sign of new life & The Christians believe that Jesus is this new branch.

Question 12. In which year Coca-Cola company started its advertising using Santa Clause?
ANSWER : 1920. Though Coc cola has started giving Ads on Santa Clause an various magazine of that time, but it designed a model of modern Santa Clause for it’s advertising campaign around 1931-1933 period.
And many believe that Coca Cola has a great role in popularizing the image of modern day Santa.

Question 13. In which decade NORAD (North American Aerospace Defense Command, formerly CONAD) officially started tracking Santa on Christmas Eve?
ANSWER : In the Year 1950. But Officially on 24th December, 1955 NORAD has started tracking the Santa Clause. Now Google is also tracking Santa Clause since 2004.

General Christmas Questions and answers

Question 14. What is Black Friday and Super Saturday?

ANSWER : Well, It’s the Last Saturday before the Christmas it known as Super Saturday. The Black Friday and Super Saturdays are special offers for Christmas season shopping.
We all have heard of Black Friday sale now a days on many online stores. It’s originally started in the US. But Now Super Saturday has also a great importance on Shopping Offers Day.

kfc logo related to christmas
Famous Logo of KFC – image by Wikipedia-edited by imageQ

Question 15. What was the most famous meal in Japan in Christmas Season?
ANSWER : KFC ! Yes, It’s KFC’s Fried chicken.

Questions 16. In the  ‘Twelve Days of Songs’ of Christmas, what is given on the 7th day?
ANSWERS : Swans a-swimming

Questions 17. What was the original slug of The Little Drummer Boy ?
ANSWER : Carol of A Drum. It was composed and formed in 1941 by Katherine Kennicot Davis and was advanced by the Trapp Family Singers and the Harry Simeone Chorale.

Questions 18. Tradition of Christmas Bells.
ANSWER : Christmas quiz questions and answers explain it for you – Bells, particularly Church Bells, have customarily been related with Christmas for quite a while. In the Anglican and Catholic places of worship, the congregation day begins at dusk, so any help after that is the primary assistance of the day. So an assistance on Christmas Eve after nightfall is generally the primary help of Christmas day! In chapels that have a Bell or Bells, They are regularly rung to flag the beginning of this service.

It is traditional that the largest bell in the some Churches in the UK is rung four times before midnight and then at midnight all the bells are rung for the celebration.

It was believed that Jesus was born at midnight, although there has never been any proof of this. Quite a lot of Churches have midnight services on the Eve of Christmas.

‘Jingle Bells’ song is probably the most famous bells song at Christmas . However, the song was first known as “One Horse Open Sleigh” and originally published in the USA, as a Thanksgiving song and not a Christmas song in September 1857.

In December 1965 , when the astronauts Wally Schirra & Tom Stafford claimed that they had spotted a sleigh in space! Then Jingle Bells was broadcasted from the Space.

Questions 19. Importance of Christmas Candles?
ANSWER : Although there is no clear cut idea why candles are used in Christmas, But yes, There are many views and reasons why candles are used in Christmas. Candles were used during ancient winter solstice celebrations to remember that spring is coming soon.
In Middle ages candles were being used in Christmas celebrations.

As Everyone see Jesus as the Light of the World, Perhaps they use candles to celebrate the light.

Carols by candlelight service are when Churches are lit up by candle lights. This is one of the most use of candles during Christmas.
Earlier time, when there was no electric lights, Candles were being used to decorate the Christmas Tree.

In Various parts of the World they use different lights to decorate the Christmas time. In China they use Paper lights, In Some parts of India , They use Clay Lamps with oil.

christmas quiz questions and answers with analysis
christmas tree – By imageQ

Question 20. Christmas Tree originates from which country.
ANSWER : Germany.
The history goes back to the ancient Rome & Egypt. In 1800 christmas tree was first brought to America. Long before the Start of Christianity, the tree which remain evergreen through out the year has a very special meaning for the people in the winter.
In Many country, there was a belief that evergreen can stay the evils,witches, ghosts or even illness away form home.

In 16 Century, devout Christians started bringing christmas trees for decorations in Germany. Historians believe that, Martin Luther, Protestant Reformer had first lit up the trees with candles.

The tallest living Christmas tree is believed to be the 122-foot tall, 91-year-old Douglas fir in the town of Washington’s Woodinville city.

Question 21. Christmas Carol ‘Silent Night’ originates from which Country?
ANSWER : Austrian Empire or Austria. The famous Christmas carol was composed by Franz Xacer Gruber in the year 1818. Lyrics was given by Joseph Mohr.

‘Silent Night’ was first performed at St. Nicholas Paris Church in Oberndorf in the Eve of Christmas.

Lyrics of Christmas Song ‘Silent Night’ – Young’s English Lyrics.

Silent night, holy night,
All is calm, all is bright
Round yon virgin mother and child.
Holy infant, so tender and mild,
Sleep in heavenly peace,
Sleep in heavenly peace.

Silent night, holy night,
Shepherds quake at the sight;
Glories stream from heaven afar,
Heavenly hosts sing Alleluia!
Christ the Savior is born,
Christ the Savior is born!

Silent night, holy night,
Son of God, love’s pure light;
Radiant beams from thy holy face
With the dawn of redeeming grace,
Jesus, Lord, at thy birth,
Jesus, Lord, at thy birth.
SOURCES : Wikipedia

Cuba missile Crisis
cuba missile crisis -image source – wikipedia

Question 21.  During the Cuban missile crisis, which popular holiday song was written which was also a plea for peace?
Answer : ‘Do You Hear What I Hear?’
This song was written in 1962, The Lyrics was written by Noel Regney and Music composed by Gloria Shayne. It was written to appeal for peace in the Cuban Missile Crisis.

Question 22. Name the original Title of Popular Christmas song ‘Silver Bells’?
ANSWER : Tinkle Bells. Written by Ray Evans & Jay Livington. Then it was changed to Silver Bells.

Question 23. Rockefeller Center Christmas Tree was put up in which year?
ANSWER : 1933. In this year 30 Rockefeller was opened.

Question 24. Name the star of the Christmas movie ‘Jingle All the Way’?
ANSWERS : Arnold Schwarzenegger.
The Christmas comedy movie Jingle All the Way was directed by Brian Levant.

Question 25. What made ‘Frosty’ come to life in the song ‘Frosty The Snowman”?
ANSWER : An Old Silk Hat

Question 26. In the Christmas classic “It’s a Wonderful Life”, Who played the role of George Bailey?
ANSWER : Jimmy Stewart has played the role of George Bailey.

Question 27. Name the Christmas themed ballet that premiered in St. Petersburg in 1892?
ANSWER : Nutcracker.

Question 28. In an Animated film, A train carries Kids to North pole on the Eve of Christmas. What’s name of the Train the film?
Answer : Polar Express. It was released in 2004 as a cartoon animation movie.

Question 29.  What was the name of the next door neighbors whose dogs eaten the Christmas turkey In the movie ‘A Christmas Story’ ?
ANSWER : The Bumpuses.

Question 30. Which figure from English folklore came to be associated with Santa Claus?
ANSWER : Father Christmas.

Question 31. Stollen is a traditional fruit cake of which country?
ANSWER : Germany.

Question 32. Small sausages wrapped in bacon is a staple at a British Christmas dinner. What’s the Sausages known as?
ANSWER : Pigs in Blankets.

Many more Christmas Fun trivia, Christmas general trivia questions, Christmas Food Trivia Questions, Christmas Decoration Trivia questions, Christmas Songs Trivia questions and answers, Christmas Movies Trivia Quiz questions and answers is being published on a regular basis. Watch this regularly.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *