Current Affairs Quiz – 9 December 2019

Day’s top current affairs and important news published here by our team on a regular basis. Current affairs quiz and gk 9 december 2019 brings you topic like Santali language in Rajya Sabha, World’s Youngest Prime Minister, Miss universe 2019 Awards etc.

1. Who is the Winner of Miss Universe 2019 National Costume Competition?
A. India
B. Philippines
C. America
D. Canada
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Show More” collapse_text=”Show Less” ]
ANS : Philippines
Miss Philippines Gazini Ganados wins the National Costume Competition on 9 December 2019.
[/bg_collapse]

2. Who will become the World’s Youngest Prime Minister on 10th December 2019?
A. Sanna Marin
B. Jacinda Ardern
C. Maria Ohisalo
D. katri Kulmuni
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Show More” collapse_text=”Show Less” ]
ANS : Sanna Marin
She is a Finnish Politician and likely to be sworn in as PM of Finland on 10th of December 2019. She born on 16 November 1985 at Helsinki,Finland. Her party name is Social Democratic Party of Finland. She is a Member of Parliament of Finland since 2015.
[/bg_collapse]

3. Which Nation is banned to take part in any Sports event for four Years?
A. India
B. Ukraine
C. Namibia
D. Russia
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Show More” collapse_text=”Show Less” ]
ANS : Russia
The World Anti-doping agency(WADA) has banned Russia for 4 years from any kind of sports. It will have a bigger impact on Russia’s image and future of sports. The ban also means that, Russia’s National Anthem and Flags will not be allowed in the World sports events like Olympics, Paralympics and Football World Cup in Qatar.
[/bg_collapse]

4. In South Asian Games 2019, How many Countries are participating?
A. 7
B. 8
C. 11
D. 9
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Show More” collapse_text=”Show Less” ]
ANS : 7
Seven Countries, Namely- India, Bangladesh, Pakistan, Nepal, Bhutan, Maldives and Srilanka are participating in the South Asian Games 2019 which is being held in two cities, Kathmandu & Pokhara,Nepal from 1 December to 10 December. 2715 Athletes are participating in 308 categories of 26 sports.
[/bg_collapse]

5. Sarai Sewage Treatment plant was inaugurated in Which State?
A. Uttarakhand
B. Haryana
C. Delhi
D. Bihar
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Show More” collapse_text=”Show Less” ]
ANS : Uttarakhand
Sarai Sewage Treatment has been inaugurated in Uttarakhand on 6th of December 2019 by Sweden Royal Couple King Carl XVI Gustaf and Queen Silvia in presence of Uttarakhand CM Trivendra Singh Rawat. The capacity is 14 Million litre per day. The Sarai Sewage Treatment plat has been constructed at an cost of 41.40 Crore Rupees under Modi Govt.’s Namami Gange Pragramme.
[/bg_collapse]

6. Which education board has recently introduced AI(Artificial Intelligence) in it’s curriculum starting 2019-20 ?
A. CBSE
B. ICSE
C. SSC
D. HSE
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Show More” collapse_text=”Show Less” ]
ANS : CBSE
In collaboration with IT Giants IBM, Microsoft, Intel etc.. CBSE is going to introduce Artificial Intelligence course, popularly known as AI in school from next Academic year 2019-20.
[/bg_collapse]

7. Recently which regional language has been used in Rajya Sabha for the first time?
A. Tamil
B. Santali
C. Sanskrit
D. Hindi
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Show More” collapse_text=”Show Less” ]
ANS : Santali
Ever since Independence No body has spoken in Santali Language in the Rajya Sabha. But on 6th December, Rajya Sabha MP Sarojini hembram of BJD (Biju Janat Dal) had deliver her speech in Santali which is a language of Tribal community Santhals. ‘Ol Chiki’ is the script used in Santali language.

Priti Priya Marandi, who is pursuing her PhD from Jawaharlal Nehru University (JNU), did the interpretation from Santhali to Hindi reported Deccan Herald news Paper.
[/bg_collapse]

8. ‘My health woman Suraksha Policy’ has been launched by which insurance company?
A. ICICI Lombard
B. Reliance General Insurance
C. HDFC ERGO
D. Bharati Axa
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Show More” collapse_text=”Show Less” ]
ANS : HDFC ERGO
HDFC ERGO General Insurance Company which is India’s third-largest non-life insurance provider in the private sector, has announced the launch of the Insurance scheme called My health Woman Suraksha Policy.
[/bg_collapse]

9. International Anti-corruption day is observed on which day?
A. 9 December
B. 8 December
C. 1 January
D. 19 October
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Show More” collapse_text=”Show Less” ]
ANS : 9 December
International Anti-Corruption Day has been observed every year on 9 December. The United Nations Convention Against Corruption has passed this on 31 October 2003 to raise public awareness for anti-corruption.
[/bg_collapse]

10. What is the name given for India- China joint military exercise 2019?
A. Hand-in-hand
B. Face-to-face
C. Air-to-Air
D. Air-to-Land
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Show More” collapse_text=”Show Less” ]
ANS : Hand-in-Hand
To strengthen the military engagements, India and China carrying out an joint military exercise called Hand-in-Hand, which will be hoisted in Meghalaya.

To guide you further, we have introduced play game section where you can check how much you know about the world on many aspects. We cover a wide range of topics like Politics, economics, Sports or festivals, Our team is working hard to bring you updated quiz and gk. Now that you learnt Current affairs quiz and gk 9 december 2019 , Let’s play some interesting quiz games and answer how much you can!
[/bg_collapse]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *