Online History Quiz and GK

These Online History Quiz and GK are taken from various examinations like CDS, SSC CHSL, NDA, SSC CGL , Railways, CAT, MAT, to enlighten your future with robust question bank with answers.

Google Ads – 2 – Responsive Display Ad

1. Harsha was the last great royal patron of:
A) Bhagavatism
B) Shaivism
C) Buddhism
D) Jainism
  Ans –   C) Buddhism  

2. Harshacharita the biography of Harsha, was written by:
A) Banabhatta
B) Sudraka
C) Harsha
D) Kalidasa
  Ans –   A) Banabhatta  

3. Hooghly was used as a base for piracy in the Bay of Bengal by?
A) The French
B) The British
C) The Portugese
D) The Danish
  Ans –   C) The Portugese  

4. Mahavira was:
A) the 21st Tirthankara
B) the 24th Tirthankara
C) the 20th Tirthankara
D) the 23rd Tirthankara
  Ans –   B) the 24th Tirthankara  

5. Historians are of the view that the British signed the Treaty of Bassien (1802) with a ‘Cypher’. Who was this ‘Cypher’?
A) Baji Rao II
B) Daulat Rao Sindhia
C) Raghunath Rao
D) Nana Phadanvis
  Ans –   A) Baji Rao II  

6. Megasthanes was the Ambassador of:
A) Darius
B) Alexander
C) Selucus Nicator
D) The PersiansAns –
Ans – C) Selucus Nicator  

7. Harsha was defeated by:
A) Pulkesin II
B) Asoka
C) Pushyamitra
D) Kanishka
  Ans –    A) Pulkesin II

8. Malik Kafur was General under which ruler?
A) Firoz Shah Tughluq
B) Muhammad bin Tughluq
C) Ala-ud-din khilji
D) Balban
  Ans –   C) Ala-ud-din khilji  

9. Megasthanes visited India during the reign of:
A) Chandragupta II
B) Ashoka
C) Chandragupta Maurya
D) Harsha
  Ans –   C) Chandragupta Maurya  

10. Mauryan Dynasty was founded by:
A) Chandragupta Maurya
B) Pushyamitra
C) Ajatasatru
D) Ashoka
  Ans –   A) Chandragupta Maurya  

1 thought on “Online History Quiz and GK

  1. Pingback: Rahul Singh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *