Current Affairs Quiz 14 And 15 December 2019

Current affairs quiz 14 and 15 December 2019 : Days top current affairs quiz and general knowledge are published at a aim to keep you exam ready. Chapter like Miss universe, international tea Day, FASTag, Trakea software are covered under it.

1. Who crowned as Miss Universe 2019?
A. Ashley Alvidrez
B. Madison Anderson
C. Zozibini Tunzi
D. Catriona Gray
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]
ANS : Zozibini Tunzi
Zozibini Tunzi is a model and beauty pageant of South Africa. She is the 3rd Women from Africa to Win the Title. Madison Anderson  and Ashley Alvidrez won first runners up and second runners up respectively.
[/bg_collapse] 

2. Recently UN has accepted India’s recommendation to celebrate International tea day on Which date every year?
A. 24 June
B. 21 May
C. 21 June
D. 15 December
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]
ANS : 15 December
India is the largest producers of Tea in the World. Initially, UN has recomended 21 May to celebrate International Tea Day. But India, Srilanka, Nepal, Indonesia, Bangladesh are arleady celebrationg it on 15th of December every Year. So, UN has also adopted 15th December as International tea Day.
[/bg_collapse] 

3. What is India’s position on Climate Change Performance Index 2019 ?
A. 19th
B. 34th
C. 21st
D. 9th
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]
ANS : 9th
According to Power Ministry, India has ranked 9th as per the Climate Change Performance Index (CCPI), which is based on parameters like renewable power and energy use efficiency. This assumes significance in view of India’s resolve to reach 175GW of clean energy capacity by the year 2022. The country has already achieved around 84 GW of clean energy capacity, including 32 GW of solar and 37 GW of wind energy. At present, India’s total installed power generation capacity is around 365 GW.
[/bg_collapse] 

4. Who is appointed as the expenditure secretary in the Finance Ministry?
A. Ravi Mittal

B. Girish Chandra Murmu
C. TV Somanathan
D. S. Subramanyam
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]
ANS : TV Somanathan
TV Somanathan is an Tamilnadu cadre IAS officer of 1987 batch. He has worked as principal Secretary and commercial tax commissioner in Tamilnadu state Govt. He has also been awarded Gold Medal for Best IAS Trainee. He has done Ph.D. in Economics from Calcutta University.
[/bg_collapse] 

5. Recently Which software has been adopted by Haryana police to make forensic reports tamper-proof?
A. SAP
B. Disha App
C. DigoLocker
D. Trakea
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]
ANS : Trakea
Haryana Police has adopted a unique barcoding software technology called Trakea to make the forensic reports tamper-proof. It also help to automate the whole procedure starting from sample collection to final analysis report.
[/bg_collapse] 

6. Which Payment system has been mandated by Govt. of India for all vehicles passing through Toll booth?
A. Paytm
B. Casify
C. FASTag
D. Toll Tag
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]
ANS : FASTag
FASTag is an Electronics Toll Collection System. these are Prepaid rechargeable cards or even can be linked with savings accounts. So that payment at toll plaza can be made directly without any hassle , which willalso help reducing the Long que on Toll plaza and Reduce Corruptions.
Cash Payment will attract a Penalty of Double the Toll Fees. FASTag can be bought from banks, Payment apps, e-tailers, Petrol Pumps etc…
[/bg_collapse] 

7. India is going to host 36th IGC(International Geological Congress) in which City?
A. Bhubaneswar
B. Kozikode
C. Kolkata
D. New Delhi
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]
ANS : New Delhi
[/bg_collapse] 

8. UNESCO has recently partnered with which IT company for adopting technology in classroom?
A. IBM
B. Infosys
C. TCS
D. Dell
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]
ANS : Dell
Recently It giant Dell Technologies, has signed an agreement with UNESCO, MGIEP (Mahatma Gandhi Institute of Education for Peace ) to enable school teachers to adopt technology in classrooms by using Information Communication Technology tools. This tools were developed by Dell FramerSpace platforms and Aarambh.
[/bg_collapse] 

9. ICAR signed MoU with whom for Sustainable agriculture?
A. NABARD
B. UNESCO
C. UN
D. Wold bank
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]
ANS : NABARD
On 13th of December, ICAR (Indian Council of Agricultural Research) signed an MoU with NABARD( National Board of Agriculture and Rural Development ) for sustainable agriculture. The ICAR will support training and capacity building of channel partners and NABARD Officers. 
[/bg_collapse] 

10. When is the World Energy Conservation Day is observed?
A. 12 December
B. 14 December
C. 21 June
D. 12 January
[bg_collapse view=”button-orange” color=”#72777c” icon=”arrow” expand_text=”Show Answer” collapse_text=”Hide Answer” ]
ANS : 14 December
World Energy Conservation day is celebrated on 14th of December every year. This is to aware people the importance of Energy conservation on sustainability of Global Eco System.
[/bg_collapse] 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *